Подобно на разходите за реклама с плащане на клик (PPC), различни фактори влияят на тази във Facebook. Ако искате да изградите реалистичен бюджет за вашия бизнес, тогава трябва да разберете как различните фактори влияят върху цената. Всъщност конкуренцията е основната причина, който оказва влияние. Защо? Заради търсенето и предлагането, разбира се.

Как работи рекламната система във Facebook

Рекламите работят на принципа на търг. Така платформата ограничава броя, които всеки потребител вижда. С други думи, има определено налично рекламно пространство и много хора, които искат да се преборят за него. Вместо това рекламодателите трябва да наддават един срещу друг, за да си осигурят разположение в платформата.

Ето как Facebook определя търга:

“За всяка импресия нашата система избира най-добрите реклами въз основа на максималните оферти и ефективността им. Всички те се конкурират помежду си в този процес и накрая тези, които система ни определи, че са успешни, печелят търга.

Вашите реклами ще се състезават с тези на конкурентите. Основните фактори за определяне на победителя са офертата, прогнозните нива на действие (вероятност някой да се ангажира с видяното) и качеството.”

Ако не се състезавате с друг рекламодател, за да достигнете до конкретен потребител, можете да очаквате, че ще ви струва малко. Но това, разбира се, не е реалистично. Има милиони бизнеси, които искат да показват рекламите си на подобна на вашата аудитория.

Въздействие на конкуренцията

Колкото по-високо е нивото на конкуренция, толкова по-висока ще е и цената на показването на вашата реклама; колкото по-ниска е тя, толкова по-малко ще струва. Резултатът от нея е увеличаването на разходите. И ако кампанията ви не е с висока ефективност, Facebook няма да ѝ осигури приоритет в търга.

В някои индустрии има много повече конкуренция отколкото в други. Някои интереси може да са популярна ниша с по-високо търсене от друга. В резултат на това може да има много рекламодатели, които се състезават за едни и същи таргет потребители.

CPM е един от ключовите показатели и означава „цена на 1000 импресии“. Използва се за по-добро разбиране на рентабилността на кампаниите. Промените в CPM могат да означават много неща, но един от основните фактори за това е конкуренцията.

Ако цената на CPM се променя през различните периоди от вашата кампания, означава, че харчите различни суми пари, за да получите същия брой на действия. Повишената конкуренция може да увеличи разходите ви значително, докато процентът на действия, предприети от таргет аудиторията ви, остава непроменен.

Как може дигитална агенция да ни помогне при създаването на реклами във Facebook?

Въпреки че днес почти всеки има профил в социалните мрежи, създаването и управляването на реклами не е толкова просто, колкото може да изглежда на пръв поглед. За една истински успешна кампания, която в края на деня води до продажби, е важно тя да бъде добре оптимизирана и следена от професионалисти в сферата.

Ако сами управлявате рекламите си винаги има риск да загубите пари. Те са сложни и често могат да бъдат объркващи за много хора, затова и наемането на дигитална агенция винаги е най-доброто решение за бизнеса. Специалистите наблюдават процеса и оптимизират бюджета така, че той да достигне до най-добрите възможни резултати.


Гласувай: 1, Рейтинг: 4.0